Szédülés ellen

Szédülés ellen nélkülözhetetlen a mozgás a gyógyulás érdekében. A rendszeresen, napi szinten kétszer, reggel és este végzett gyakorlatok megszüntethetik a szédüléssel járó tüneteket. Ha kitartóak vagyunk, mozgással akár a gyógyszeres készítményekkel történő kezelés is kiválható.

Az alábbiakban olyan testgyakorlatokat mutatunk be, melyekkel csökkenthetők, vagy akár teljesen meg is szüntethetők a szédüléses panaszok.

Végezheti a gyakorlatokat akár ülve, akár állva, de fekvő helyzetben is. Akkor a leghatékonyabb, ha legalább tízszer megismétli az egyes gyakorlatokat.

Ha állva kezdi, valamiben kapaszkodjon meg minden alkalommal. Erős szédülésnél ajánlott fekvő, azután ülő, végül pedig álló gyakorlatokat csinálni.

Gyakorlatok szédülés ellen

  • Nyissa ki a szemét, majd lassan a fejével forduljon jobbra, ezután középre. Ha szédül a gyakorlat közben, addig maradjon az egyik helyzetben, amíg meg nem szűnik a kellemetlen érzés. Ezután fordítsa vissza középre a fejét, majd kezdje újból a gyakorlatot. Behunyt szemmel is ismételje meg ezeket.
  • Szintén nyitott szemmel végezze a következő gyakorlatot. Hajtsa fejét előre, a mellkasa irányába, ezt követően fordítsa jobbra, aztán balra. Ezt a feladatot is ismételje meg behunyt szemmel.
  • Forduljon el derékból jobbra, ezt követően vissza középre. Végezze lassan a gyakorlatot, úgy, hogy ne forduljon el a nyaka. Ugyanezt bal oldalra is ismételje meg. Behunyt szemmel is csinálja meg ezt.
  • Sétálva helyezze a testsúlyát az egyik oldalra, majd cseréljen. Fal mellett, kapaszkodva haladjon úgy, hogy közben előre nézzen. Mindkét irányba sétáljon, majd becsukott szemmel újra végezze el a gyakorlatot.
  • Az előző feladatot nyitott és csukott szemmel is csinálja meg, közben pedig a fejét fordítsa sétálás közben egyszer a kapaszkodó, majd ezután a szabad kéz felé. Figyeljen a testsúlyváltás ütemére.
  • Nyitott, ezt követően pedig behunyt szemmel próbáljon meg egy valós, esetleg képzeletbeli egyenes mentén előre haladni. A fejét emelje fel. Feküdjön le, és nézzen fel és le, majd jobbra, aztán balra, majd ezután lassan úgy is ismételje meg a mozdulatsort, hogy nem fordítja el a fejét
  • Feküdjön le, és nézzen fel és le, majd balra, aztán jobb kéz felé, lassan, fejének elfordítása nélkül.
  • Fordítsa fejét óvatosan jobbra, ezt követően pedig balra, majd néhány másodpercig tartsa ki. Fordítsa fejét jobb oldalra, majd nézzen fel és le, ezután jobbra, balra. Ismételje meg az ellenkező oldalra a gyakorlatot.
  • Maradjon fekve, tartsa egyenesen a nyakát, egész testével lassan forduljon az egyik, majd a másik irányba. Néhány másodpercig oldalhelyzetben marad, majd a gyakorlatot behunyt szemmel is csinálja meg.
  • Ha még mindig szédül, azt a helyzetet kell felvenni, amelyik a szédülést kiváltotta. Ez előhozza a szédülését, a vele együtt jelentkező kellemetlen tünetekkel együtt. A gyakorlatokkal a cél az, hogy hozzászoktassuk az egyensúly érzékeléséért felelős orgánumot a szédülést okozó helyzethez.

A fent leírt gyakorlatokat egészen addig ismételje, amíg azok már nem okoznak szédülést. Ha az első időben a szédülés nem szűnik, akkor tíz-tizenöt percnél tovább ne végezze a gyakorlatokat!


close