Az ájulás tünetei, lefolyása

Az ájulás az agy vérellátásának pillanatnyi zavara. Jellegzetes tünetekkel jár együtt, például szédüléssel, az izmok elernyedésével, nagyon rövid ideig tartó eszméletvesztéssel és zavarodottsággal.

A gyakori ájulás okát érdemes szakorvos segítségével felderíteni, mert akár súlyos betegségek is állhatnak a hátterében.

Az ájulás tulajdonképpen az a folyamat, amelynek során az agyi vérellátás valami miatt rövid időre akadozóvá válik, és így az agy sejtjeihez nem jut elegendő oxigén, vagy az energiát biztosító glükóz.

Az agy így csak a legszükségesebb, az élethez nélkülözhetetlen funkciókat tartja fenn (például a vérkeringést vagy a lélegzést), de az eszméletünket elveszítjük. Az ájulás hátterében számos problémát találhatunk, a vérnyomást vagy a szívverést érintő betegségeket, a túl hosszadalmas állást, de a meleg, a félelem, az éhség is okozhat ájulást.

Ájulás jellegzetes tünetei

Az ájulásnak jellegzetes tünetei lehetnek. Ájuláskor az érintett azt érzi, hogy körülötte elsötétül minden, enyhe vagy súlyos hányingere van, izzad, remegni vagy szédülni kezd. A teljes elsötétülést követően a beteg jellemzően arra eszmél, hogy fekszik a földön.

Ennek oka a nagyon rövid ideig tartó eszméletvesztés, vagyis az agy „lekapcsolja” a feleslegesnek ítélt működéseket, hogy a fontos életfunkciókat fenntarthassa, és a szervek megfelelő vérellátását visszaállíthassa.

Meddig tart az ájulás?

Maga az eszméletvesztés maximum pár percig tarthat, de előfordul, hogy csak egy pár másodperces villanás. Ennek oka, hogy amint a beteg vízszintesbe kerül, javul az agyi vérellátása és magához tér. Mindez persze a kiváltó októl függ: ha például az ok az alacsony vércukorszint, akkor a beteg csak akkor tér magához, ha cukorhoz jut a szervezete.

Az ájulás általában rövid időn belül saját magától is megoldódik, vagyis, ha visszaáll a szerveztünkben a megfelelő vérkeringés, akkor a tünetek is megszűnnek. Azonban, ha valaki gyakran ájul el, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia saját magát, mert ez súlyosabb problémákra, például szívritmuszavarokra, cukorbetegségre is utalhat. Ezeket szerencsére általában gyógyszerekkel jól lehet kezelni.


close