A fülzúgás és az agyi keringési zavar

Az agyi keringési zavar az agy teljes egészének vagy egyes részeinek csökkent vérellátásával jár, minek következtében csökken az idegsejtek oxigén- és tápanyagellátása.

Az így bekövetkező szöveti károsodás változatos tünetek megjelenését okozhatja, melyek között szerepelhet a fülzúgás is. Kialakulhat fokozatosan és hirtelen is.

Az agyi keringészavar kialakulhat fokozatosan, hosszú hónapok vagy évek alatt; ilyenkor a tünetek is fokozatosan jelennek meg. A leggyakoribb panaszok a memóriaromlás, a nehézkes koncentráció, a szellemi fáradékonyság, a lelassult gondolkodás, a romló látás, fülzúgás és a bizonytalan eredetű szédülés.

Más esetekben az agy vérellátása hirtelen szenved zavart, ennek megfelelően a tünetek is egyik percről a másikra alakulnak ki. Jellegzetes panaszok a végtagok bénulása, a beszéd- és látászavar, a hirtelen jelentkező szédülés, valamint az egyensúlyzavar. Ha a hirtelen megjelenő tünetek tartósan megmaradnak, akkor stroke-ról beszélünk.

Az agyi keringészavar leggyakoribb okai között szerepelnek a különböző szívbetegségek, illetve a nyaki és az agyi erek szűkületével járó kórképek. Napjaink népbetegsége az érelmeszesedés, mely az életkor előrehaladtával fokozódik. A betegség következtében a az erek fala megvastagszik, rugalmatlanná válik, belső átmérőjük csökken. Igaz ez az agyban található erekre is, így ezek kevesebb vért képesek szállítani az egyes agyterületek felé. A beszűkült erekben a vér áramlása is megváltozik, ami jellegzetes zörejjel jár. Az így keletkezett hangokat a belső fül sejtjei érzékelik, és kialakul a fülcsengés.

Kik a veszélyeztetettek?

Agyi keringészavar elsősorban azoknál alakul ki, akiknek magas a koleszterinszintje, kezeletlen magasvérnyomás-betegségben vagy cukorbetegségben szenvednek, de veszélyeztetett bárki, aki dohányzik, rendszeresen fogyaszt alkoholt, egészségtelen életmódot folytat vagy keveset mozog.

Az agyi keringési zavar kapcsán nem lehet eleget hangsúlyozni a megelőzés fontosságát! Ha rendszeresen részt vesz az ellenőrzéseken, magas vérnyomását, cukorbetegségét nem hanyagolja el, máris kisebb az esélye a tünetek kialakulásának. A dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklésével, illetve az egészséges életmódra való áttéréssel saját életét mentheti meg!

A keringészavarhoz kapcsolódó fülzúgás is mérsékelhető vagy teljesen megszüntethető a háttérbetegség rendezésével és az életmódváltással.

A fülzúgás kezelése

Tekintettel arra, hogy a fülzúgásnak igen változatos okai lehetnek, a kezelés is eltérő, és a kiváltó oknak megfelelően történik. Az agyi keringési zavar okozta fülzúgás egy igen gyakori jelenség, ezért ennek kezeléséről érdemes részletesen is beszélni. A tünetek sok esetben csökkennek vagy megszűnnek természetes növényi hatóanyagok adására, az egyik legismertebb ilyen szer a Ginkgo biloba, melynek kivonatát tartalmazó készítmények vény nélkül is kaphatóak a patikákban.


Tünetek

close