Ájulás

Az ájulás (syncope) részleges vagy teljes eszméletvesztés, amely során megszakad a kapcsolatunk környezetünkkel és elveszítjük az irányítást testünk felett. Az ájulásról a köznapi nyelvben is akkor beszélünk, amikor az eszméletvesztés után az eszmélés spontán, rövid időn belül megtörténik.

Az alábbi sorokban az ájulás lehetséges okairól olvashat. Szó lesz arról is, milyen vizsgálatok szükségesek és mi a teendő ájulást követően.

Ájulás akkor következik be, amikor átmenetileg lelassul a vér áramlása és ezért az agyban oxigénhiány lép fel. Ez úgynevezett ájulásérzéshez, majd eszméletvesztéshez vezet. Az agy ideiglenes vérellátási zavarát okozhatják szívbetegségek és olyan körülmények is, amelyek közvetlenül nem érintik a szívet.

Az ájulás nem kardiális okai

Az ájulás leggyakoribb okai nem a szív működésével kapcsolatosak, ezek a következők:

 • Poszturális hipotenzió, azaz hirtelen testhelyzet változtatás (felállás ülő vagy fekvő helyzetből) következtében fellépő vérnyomásesés
 • Kiszáradás
 • Gyógyszer okozta vérnyomásesés
 • Egyes betegeknél előfordul, (különösen a cukorbetegségben vagy a Parkinson-kórban szenvedőknél) hogy a lábak elgyengülnek, amikor az agyból a vér a lábakba áramlik.
 • Magasság (földrajzi)
 • Migrénes roham

Ájulást bizonyos élethelyzetek is kiválthatnak (szituációs ájulás), mint például: vérzés (sőt a vér látványa is) de vizelés, székelés, nyelés és köhögés is kiválthat ájulást, mert eközben egy kényszerű idegrendszeri reakció hatására lelassul a szívverés, a lábban található erek kitágulnak, hányinger, verejtékezés, gyengeség majd ájulás lép fel.

További, ajánlott cikkünk ebben a témában: Az ájulás lelki okai

Az ájulás kardiális okai

 • Szívritmuszavarok (túl gyors vagy túl lassú szívverés)
 • Szívbillentyűk rendellenességei (érszűkület vagy pulmonális billentyű szűkület)
 • Magas vérnyomás a tüdőt ellátó artériákban
 • Aortadisszekció (aortafal belső rétege megreped)
 • A szívizom kiterjedt betegségei (kardiomiopátia)

Mi a teendő ájulást követően?

A kardiális ájulások zöme nem igényel orvosi ellátást. Ilyenkor, miután a páciens visszanyerte eszméletét, nyugvó, lehetőleg fekvő helyzetbe kell helyezni, gondoskodni kell folyadékpótlásáról, továbbiakban a kiváltó helyzetek elkerüléséről.

Az ájulásnak tehát számos különféle kardiális oka is lehet, amelyeket fel kell tárni. Mindenekelőtt a vérnyomást kell megmérni ülő, álló és fekvő testhelyzetben. Amennyiben eltérő adatok születnek, az aortadisszekcióra utalhat. Az esetleges rendellenes szívverést sztetoszkóppal vizsgálják, ha szükséges, a szívritmuszavarok ellenőrzése EKG-vel történik. Az idegrendszeri diszfunkciókat reflex vizsgálatokkal és a motoros funkciókat vizsgálva derítik fel.

Előfordulhat, hogy a szív elektromos rendszerének ellenőrzéséhez elektrofiziológiai vizsgálatokra esetleg ritmus monitoring vizsgálatokra van szükség.

További, ajánlott cikkeink e témában: Elsősegélynyújtás ájulás esetén, Az ájulás következményei


close