Alacsony vérnyomás betegség miatt

A magas vérnyomásról rengeteget tudhatunk, pedig az alacsony vérnyomás legalább annyi embert érint, és meglehetősen veszélyes is lehet. Ráadásul az alacsony vérnyomás sokféle betegség tünete is lehet, lássunk ezekre néhány példát.

Az alacsony vérnyomást okozó betegségeket, problémákat három fő csoportba sorolhatjuk be: vagy a szív nem képes elég energiával pumpálni a vért, vagy a vérerek fala van túlságosan kitágulva, vagy pedig nincs elég folyadék a szervezetben. Ezeket okozhatja például a vérmennyiség csökkenése, hormonális változások, gyógyszerek mellékhatásai, vérszegénység, veleszületett betegségek stb.

Alacsony vérnyomás a vér mennyiségének csökkenése miatt

Az alacsony vérnyomás egyik leggyakoribb oka a szervezetünkben keringő vér mennyiségének csökkenése, „besűrösödése”. Ennek hátterében állhat valamilyen vérzés, nem megfelelő folyadékbevitel, vagy hányás, hasmenés miatt bekövetkező fokozott folyadékveszteség.

Alacsony vérnyomás hormonális okai

Mivel a vérnyomás szabályozása igen bonyolult folyamat, és többféle hormon is szerepet játszik ebben, amennyiben ezeknek a hormonoknak az egészséges egyensúlya felborul, az a vérnyomáson is érzékelhető. Alacsony vérnyomást okozhat például a pajzsmirigy alulműködése, a mellékvese-betegségek, de a cukorbetegséggel is összefügghet az alacsony vérnyomás.

Alacsony vérnyomás gyógyszerek miatt

Számos gyógyszer mellékhatásaként jelentkezhet alacsony vérnyomás, például alfa- vagy bétablokkolók, esetleg vízhajtók használata során tapasztalhatjuk meg ezt. Bizonyos növényi hatóanyagok, vegyületek is okozhatnak alacsony vérnyomást.

Alacsony vérnyomás egyéb okok miatt

A szív pumpáló erejével kapcsolatos problémák közé tartozik például az infarktus, a bradycardiának nevezett jelenség (extrém alacsony pulzusszám), vagy a szívritmuszavarok. A vérerek nem megfelelő összehúzódása miatt bekövetkező alacsony vérnyomás hátterében találhatjuk például a központi idegrendszer bizonyos problémáit (melyek lehetnek például sérülésből eredőek), a vérmérgezést, az acidózist. Az altatás, érzéstelenítés során alkalmazott gyógyszerek is a vérerek kitágulását, így a vérnyomás csökkenését okozhatják.

Nagyon gyakori az alacsony vérnyomás a várandós kismamáknál, különösen a terhesség második és harmadik trimeszterében. Ez tulajdonképpen normális folyamat, és a női szervezetben bekövetkező fiziológiás és hormonális változásokra egyaránt visszavezethető.


close