Kardiomozgással az alacsony vérnyomás ellen

A kardiomozgások segítségével növelhető a szív, a tüdő és a szervek oxigénellátottsága. Ha rendszeresen kardiomozgásokat végzünk, akkor a szív sokkal hatékonyabban használja fel az oxigént, és jótékony hatással van az alacsony vérnyomásra is.

A kardiomozgások hatásairól és különböző típusairól olvashat az alábbiakban.

Kardiomozgások közben a szív gyorsabban ver, a pulzus szaporább, izzadunk, és gyakrabban veszünk levegőt. Az állóképesség már néhány héten belül növekszik, a nyugalmi pulzusszám pedig csökken.

1. Sétálás

A sétálás az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben elérhető testmozgás. Nehezebb ugyan emelni a pulzusszámot, de félórás gyors sétával akár 180 kalóriát is elégethetünk. Séta közben tartsuk a fejünket fent, a hátunk legyen egyenes, és lendítsük a karjainkat.

2. Futás

A futás előnye, hogy nincs szükség speciális felszerelésekre (kivéve egy minőségi cipőre), bárhol és bármikor végezhető. Gyorsan felgyorsítja a szívműködést, és nagy mennyiségű kalória elégetését teszi lehetővé, különösen akkor, ha nem sík terepen futunk, vagy változó intenzitású intervallum-futást végzünk.

3. Kerékpározás

A lábaink erejét használva növelhetjük az állóképességünket, miközben rengeteg kalóriát égethetünk el, a tereptől és a sebességtől függően. A kerékpározás könnyedén beépíthető a mindennapi életbe is: használhatjuk munkába járáshoz, vásárláshoz vagy ügyintézéshez.

4. Ugrálókötelezés

Az ugrálókötelezés is kitűnő kalóriaégető tevékenység, és egy ugrókötél könnyedén elfér bárhol, így magunkkal is vihetjük. Először 1-2 percig ugráljunk, és tartsunk szüneteket, mialatt egy helyben járunk. Később fokozatosan növelhetjük az ugrálás idejét, és csökkenthetjük a pihenőidőt. Változatossá tehetjük, ha különböző mozgásformákat végzünk.

5. Úszás

Az úszás átmozgatja a teljes testet, és az ízületek számára sem megterhelő, így nem kell aggódni a sérülések miatt.

6. Elliptikus tréner

Az elliptikus tréner az egyik legnépszerűbb kardio gép. A test ugyanis természetes módon képes mozogni a használata közben, de anélkül, hogy a szervezet úgy rázkódna, mint egy futópad esetében. Az ellenállás növelésével intenzívebb mozgás lehetséges, és az izmok változatos munkát végezhetnek.


close