Állandó szédülés

Állandó szédülést okozhat a tartósan alacsony vérnyomás, a tartósan magas vérnyomás, a tartósan alacsony vagy magas vércukor. Milyen más oka van még?

Maga a szédülés egy összetett betegségcsoport, mely a köznyelvben pontatlan kifejezésként jelenik meg. A mindennapokban használt szédülés kifejezése a szédülés mind a négy formáját magában foglalja, melyek a klasszikus szédülés, a vertigo, az egyensúlyzavar valamint bizonytalanságérzet és ájulásérzés.

Vírusfertőzés során is tapasztalható több napig fennálló tartós jellegű, állandó szédülés. Az egyensúlyozó ideg vagy az egyensúlyozó szerv, illetve az egyensúlyozásban részt vevő agyi központok bántalma tartós szédülést okozhat, ennek oka lehet például a vérellátás tartós károsodása következtében kialakuló funkciózavar, daganat, fertőzés.

A krónikus mozgásszervi betegségek egyensúlyzavart okoznak, mely tartós szédülésérzéssel társulhat, ezen kívül egyes szemészeti kórképek, például a kettős látás a környezet érzékelési zavarának károsodása miatt vezet egyensúlyzavarhoz, szédüléshez.

Egyes pszichiátriai kórképek is tartós szédülést okoznak, melyet izgatottság, szapora légvétel és még számos egyéb tünet kísérhet.


close