Mitől alakul ki a fülzúgás

A fülzúgás, melyet latin néven tinnitusnak nevezünk, általában nem önálló betegség, hanem valamely más testi állapot kísérő tünete.

Fülzúgásról akkor beszélünk, ha a beteg külső inger nélkül hall zajt a fülében vagy a fejében. Ez a zaj lehet pulzáló vagy nem pulzáló jellegű, de többnyire sistergés, zúgás, kattogás, búgás formájában jelentkezik.

A kiváltó okok alapján objektív és szubjektív tinnituszt különíthetünk el egymástól. A szubjektív tinnituszt csak a beteg hallja, és általában nem pulzáló jellegű, míg az objektív tinnitusz a kívülálló számára is hallható, gyakran pulzáló jellegű.

A fülzúgás okai

Fülzúgást számos betegség okozhat, de igen gyakoriak az ér eredetű okok. Téves hanghallással járhat a nyaki erek szűkülete, meszesedése, fejlődési rendellenessége, de a koponyán belüli artériás-vénás összeszájadzások jelenléte is.

A fő koponyai verőér a középfül mellett halad el, így az ebben az érben keletkező hangok vagy zörejek a hallócsontocskákon keresztül a belső fülbe vezetődnek.

A magas koleszterinszint, az emelkedett vérnyomás és a helytelen életmód hozzájárul a test és a koponya ereinek meszesedéséhez. A beszűkült erekben kialakuló egyenetlenségek mentén a vér áramlási vonala megtörik, és jellegzetes súrlódó hangot hallat. Az így keletkezett hangot a véráram a belső fül felé továbbítja, melyet az ott található sejtek érzékelnek.

Az ér eredetű okokon kívül fülzúgást okozhatnak még a fül betegségei is. A hallójáratban keletkezett zsírdugó vagy idegentest megakadályozza a környezet hangjainak érzékelését, és felerősíti a koponyán belül normálisan is jelen lévő zajokat. A középfül gyulladása, vagy a túlzottan erős hanghatások szintén fülcsengéssel járhatnak.

Hiánybetegségek és pszichés okok is állhatnak a háttérben

Az anyagcsere-rendellenességek közül a vitamin- és cinkhiány, valamint a pajzsmirigy alul- és túlműködése okozhat hasonló problémát. A vérszegénység miatti csökkent vörösvérsejtszám szintén a véráramlás zavarával járhat, ami téves hanghallást eredményez.

Hasznos tudni, hogy néhány antibiotikum, gyulladás elleni készítmény és hangulatjavító szer használata mellett is jelentkezhet fülzúgás. A készítmények betegtájékoztatóját mindig célszerű elolvasni!

A tinnituszt okozó betegségek közül nem szabad kihagyni a lelki eredetű problémákat sem. A pszichiátriai betegségek közül a depresszió és a szorongás a két leggyakoribb kórkép, mely fülzúgást okozhat.

A fülzúgás kezelése

A kezelés a kiváltó ok szerint történik, ezért igen sokféle eljárás létzeik a fülzúgás kezelésére. Speciális tünet az agyi keringési zavar következtében kialakuló fülzúgás, mind a probléma gyakorisága, mind a kellemetlen tünetei miatt. Ilyen esetben hatékony megoldás jelentenek egyes gyógynövény készítmények, mint például a Ginkgo biloba kivonatai, melyek az agyi vérellátást javítják, értágító hatással rendelkeznek. Ezen gyógyhatású készítmények vény nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárakban.

További, ajánlott cikkeink ebben a témában: Fülzúgás, Fülzúgás lelki okai, Fülzúgás kivizsgálása, Fülzúgás kezelése


close