Fülzúgás gyermekeknél

A tinnitusz, vagyis a fülzúgás nemcsak a felnőttek problémája, a gyermekek is szenvedhetnek tőle. Sok kicsi azonban úgy gondolja, hogy ez normális, természetes, így nem is beszél róla. A korai diagnózisnak és a megfelelő kezelésnek azonban nagy a jelentősége.

A tinnitusz, vagyis a fülzúgás általában sípoló, zúgó, susogó hangokkal írható le. A betegség általában felnőttkorban jelentkezik, de előfordulhat, hogy kisgyermekeknél alakul ki (sőt talán már eleve születésüktől fogva érinti őket a tinnitusz).

Sok gyermek azonban nem beszél vagy panaszkodik erről, gyakran azért, mert úgy gondolják, hogy a furcsa hangok teljesen természetesek, és mások is ugyanúgy „hallják” ezeket, mint ők. Megtanulnak tehát ehhez igazodni, ezzel együtt élni. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a fülzúgás olyan intenzitású, hogy megzavarja a gyermeket a mindennapokban, esetleg befolyásolja a tanulási képességeit, illetve alvászavarokat okozhat.

Gyermekkori fülzúgás okai

A betegség kiváltó oka jelenleg pontosan még nem ismert, de a szakemberek szerint összefüggésbe hozható például a fület érő sérülésekkel, keringési zavarokkal, a fülzsír felhalmozódásával, visszatérő fülgyulladásokkal, születési rendellenességekkel vagy idegrendszeri problémákkal is.

A fülzúgás diagnosztizálása fül-orr-gégész vagy audiológus szakember segítségével történhet. Ilyenkor nemcsak igyekeznek a gyermek életkorának megfelelő szavakkal elmagyarázni, illetve elmagyaráztatni a fülzúgást, de a hallást is vizsgálják, a két betegség (vagyis a fülzúgás és a hallásvesztés) ugyanis gyakran együtt jár.

További, ajánlott cikkünk e témában: Helyes fültisztítás

Gyermekkori fülzúgás kezelése

A gyermekkori fülzúgást a legtöbb érintett egyszerűen kinövi, nagyon ritka, hogy azok, akik gyermekkorukban tinnitusztól szenvedtek, felnőttkorukban is érintettek legyenek. A tinnitusz teljes gyógyítása jelenleg még nem lehetséges, de számos dolgot tehetünk a gyermek életének megkönnyítése érdekében. Az úgynevezett hanggenerátorok vagy fehérzaj-készülékek elnyomhatják a zavaró hangokat, így például segíthetik a pihentető alvást – lásd bővebben: a fülzúgás gépi kezelése.

Amennyiben a tinnitusz mellé hallászavar vagy halláscsökkenés is társul, a hallókészülék nagy segítség lehet, és a jobb hallás gyakran a fülzúgás csökkenésével jár együtt. A gyermekek egy része a fülzúgás romlásáról számol be stresszes, feszült helyzetben, így a relaxációs technikák is segíthetnek nekik.


close