Szédülés egyensúlyzavar

A szédülés egyensúlyzavarral is tárulhat. Felléphet a neuritis vestibularis. Hogy mit jelent pontosan ez a betegség? Kiket érint?

A belső fülben lévő félkörös ívjáratoknak van fontos feladatuk abban, hogy megtarthassuk egyensúlyunkat. Az idegi ellátásért a vestibularis ideg, azaz a VIII. agyideg felel. Amennyiben ez károsodik, fellép a neuritis vestibularis, az egyensúlyszerv idegsejtjeinek gyulladása, amely leginkább a 40-es és 50-es korosztályt érinti. A kiváltó okok között vírusfertőzés áll.

A betegnek nincs étvágya, kedvetlen, szédülésre panaszkodik, olyan, mintha forogna. A fej mozgására fokozódik a szédülés, előfordul, hogy elesik a páciens. A hányinger, a hányás különböző mértékben alakul ki. Hullámzó a betegség lefolyása, az átmeneti javulást követően rohamszerűen léphet fel az egyensúlyzavar.

Fontos tisztáznia, hogy a szédüléshez társul-e hallászavar. Amennyiben az egyensúlyzavar önállóan van jelen, a beteg nem halláskárosodott. Ha azonban vírusos fertőzés lép fel, nagyobb valószínűséggel kialakulhat halláscsökkenés is.

Fontos kérdés, hogy pontosan melyik oldalon, hol történt a károsodás. Erre a választ a különböző próbákra adott reakciókból kapjuk meg. Azt is figyelik az orvosok, hogy ilyenkor merre dől a beteg. Ha szükséges, speciális röntgenfelvételt készül.

A gyógyszeres kezelés sokszor hetekig is elhúzódhat. Előfordulhat teljes gyógyulás, de lehetnek visszatérő panaszok.


close