Vastagbélgyulladás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr!
Előzményként az hiszem fontos leírnom, hogy kb. fél éve volt egy vastagbélgyulladásom, amit a kórházban (ki)kezeltek antibiotikumokkal. Majd végeztek colonoscopiát is, melynek eredményét kielégítőnek találták, és némi diétázásra vonatkozó tanáccsal utamra bocsájtottak. Sajnos a közérzetem azóta sem igazán javult, sőt! (sokszor görcsöl a hasam, gyenge vagyok, örökké fáradt, sokszor szédülök, cseng a fülem, romlik a látásom, stb.) Az elmúlt két hónapban közvetlen egymást követően négy furunkulus szerű jelenség jelent meg a felsőtetemen, melyből kettőt a sebészeten fel is tártak. A sebész elküldött vérvizsgálatra, ahol elég rossz eredmények születtek.
(Szérum Vas: 7,2 umol; Éhgyomri vércukor: 7,0 mmol; Triglicerid: 4,9; Koleszterin: 5,6, stb.)
A lelettel a sebészetről visszairányított a háziorvoshoz, aki a következő készítményeket írta fel a számomra: Neo-ferro-folgamma, Meforal 500, Fenobrat.
A tiszteletteljes kérdésem az lenne, hogy be merjem-e venni a vaspótlásra kapott tablettákat, annak ellenére, hogy a betegtájékoztató szerint, nem szabad szedni bélgyulladás esetén?
Illetve tudna-e nekem valamit javasolni?

(Természetesen a háziorvost is megkérdeztem aki, azt mondta, hogy ez az én döntésem… Illetve a kórházban is próbálkoztam, hogy kikérjem egy orvos véleményét, de sajnos sikertelenül, mert csak áprilisra adtak időpontot. )
2012. 03. 13. | 22:03

Kedves Kérdező!
Ha a colonoscopia negatív volt, akkor aktív colitise (bélgyulladása) nincs, így beveheti a tablettákat. Az egyéb panaszok tekintetében javasolt a gyakori, rendszeres, kis étkezés, fűszer- és zsírszegény diéta, pre- és probiotikumok fogyasztása. Vaspótlása a természetes vasforrások javasoltabbak (vörös husok, cékla, stb.)

Orvosszakértő 2012. 03. 15. | 15:56
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close