Szédülök,ájulás érzésem van

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

32 éves nő vagyok.Pár hete tart nálam hogy felállást követően elszédülök,ájulás érzésem van,nem látok semmit,van hogy hányinger és enyhe remegés kíséri.Ha leülök vagy lefekszem,elmúlik.Néha marad utána egy kis gyengeség.Mértem utána párszor vérnyomást és vércukor szintet is,de rendben volt.A vérnyomásom általában 90/70 és 110/60 között szokott lenni.Kétévente kardiológiára járok ultrahangra mitralis prolapsus miatt.Ott semmit nem mondtak erre kiterjedően.
14 éves korom óta epilepsziás vagyok,jelenleg három gyógyszert szedek rá.Azok mellékhatásaként nincs feltüntetve ilyen,és eddig nem is volt hasonló mellékhatásuk.
A kérdésem csak annyi,hogy ezzel kihez forduljak,mit tehetek a megelőzése érdekében?

2011. 07. 26. | 12:34

Kedves Kérdező!
A tünetek alapján orthostatikus hypotensio merül fel (a gravitáció hatására a lábba “vész el” a vérmennyiség egy része, ezt normálisan refelxes folyamatok ellensúlyozzák), ennek bizonyításában Shellong-teszt segíthet (fekve, ill. felállás után többszöri vérnyomás- és pulzusméréssel). Az OH oka lehet folyadékhiány (kiszáradás pl.), vérszegénység, ill. gyógyszer-mellékhatás, ideggyógyászati, metabolikus betegségek is állhatnak a háttérben. Próbáljon meg több folyadékot inni, kissé növelhető a sófogyasztás, lassabban keljen fel. Ha a panaszok nem szűnnek, belgyógyászati kivizsgálás javasolt, szükség esetén kardiológiai, neurológiai kontroll is annak kizárására, nincs-e más (pl. vérszegénység) a háttérben – a mitralis prolapsus önmagában nem csinál ilyet.

Orvosszakértő 2011. 07. 29. | 22:11
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close