Gyomorfájdalom

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
A segítségüket szeretném kérni gyomorproblémáim miatt, amelyek az elmúlt időszakban egyre erősebb rosszulléttel, erős fejfájással is párosulnak.
Januárban kaptam el valamilyen vírust, amelynek következtében egy hónap leforgása alatt 3 kg-tól szabadultam meg, erős hányingerrel és hasmenéssel járt együtt a betegség. Probiotikumokat szedve lassan elkezdtem tudni táplálkozni, viszont figyelmes lettem arra, hogy étkezéshez nem köthetően sokszor fáj a gyomrom, amely fájdalom a jobb borda ívem alól éles késszúrások formájában indul, sokszor pedig diszkomfort érzéssel, gyomorégéssel járt, a hasmenés pedig reggelente kísért tovább.
Elmentem a háziorvosomhoz, hogy elküldjön ultrahang vizsgálatra, mert epekövességre gyanakodtam, természetesen az eredmény negatív lett. Ekkor kaptam beutalót a gasztroenterológiára, ahol endoszkópos vizsgálat során kezdődő refluxot állapítottak meg, komolyabb problémát nem találtak.
Kaptam savlekötőt pantoprazol formájában, amit egy hónapon keresztül reggel-este szedtem+pro gastro port ezzel párhuzamosan, majd lévén tünetmentességemnek elkezdtük csökkenteni a gyógyszer mennyiségét.
Az orvos elfoglaltságának köszönhetően 1,5 hónapra rá kaptam csak időpontot a kontrollra, ekkor viszont már 2 hónapja hagytam abba a gyógyszer szedését, természetesen a tünetek visszatértek, erősebb gyomorfájdalmat produkálnak, és az elmúlt egy hétben rosszullét is kísérte mindezt.
Egyik reggel elájultam, rá 3 napra munkába menet közben olyan rosszullét kapott el (remegéssel, általános gyengeséggel, hányingerrel, izzadással), hogy vissza kellett fordulnom, azóta betegállományban vagyok.
Az ügyeleten kaptam quamatelt, azt szedem reggel-este, sokszor eszem keveset, de sajnos még mindig jelentkeznek a korábbi tünetek. A háziorvos szerint minden tünetem a reflux miatt van, a rosszullét-izzadás pedig vegetatív idegrendszeri probléma, ezért is tanácsolta, hogy pihenjek egy kicsit. Az érdekes az egészben csak az, hogy egy héttel ezelőtt voltam szabadságon, illetve a rosszullétes tünetek például ma is jelentkeztek, mikor már 6 napja vagyok itthon stressz mentes környezetben. Azt megfigyeltem, hogy tejeskávé elfogyasztása után erős hányinger, rosszullét kerülget, ezért, ez elmúlt napokban már nem ittam kávét, viszont alacsony vérnyomásos lévén nincs, ami megemelje azt,így néha szédelgek. Gyanakszom a tejre is, hiszen nem szoktam a kávé kivételével szinte tejet inni, a tejpor szintén hasfájást idéz elő, ezért azt is elkerültem az elmúlt időszakban.
Ön szerint lehetséges tejérzékenység a fenti tünetek alapján?
Mostanában még jellemző az erős, szinte migrénes fejfájás, tarkófájdalom gyakorivá válása, amit szintén nem tudok mihez kötni, lehetséges, hogy ez kapcsolatban áll a gyomor problémáimmal?
A nyirokcsomóim is meg vannak dagadva, egy hónap ezelőtt fül-orr gégészetre mentem, mert a jobb fülem alatt lévő nyirokcsomó fájdalmasan megduzzadt, majd két hét után is érezhetően meg volt dagadva úgy, hogy nem észleltem fülfájást, vírusos fertőzést, de erre az indokra hivatkozva elküldtek az orvosok.
Lehetséges, hogy mindezek a tünetek valamilyen komolyabb betegségre próbálják felhívni a figyelmemet?
A tünetek első megjelenése óta csak erősödtek, rosszulléttel, szívszúrással, általános gyengeséggel járnak, és félek attól, hogy valami más bújhat meg ezen jelek hátterében, nem csak a kezdődő refluxom, viszont az orvosok gyógyszer-tesztelése sok időt vesz igénybe, ami lehet, hogy a betegség késői felismeréséhez vezet, amikor már nem lehet gyógyítani.
Mit tanácsol? Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni, amely esetleg kideríti, hogy mi okozhatja ezeknek a tüneteknek a meglétét.
2012. 09. 27. | 14:37

Kedves Kérdező!
Panaszai hátterében állhat valamilyen, több szervrendszert érintő vírusfertőzés is, emiatt érdemes lehet infectológus felkeresése. A fejfájás véleményem szerint független a gyomorpanaszoktól. A laktóz-intolerancia igen gyakori eltérés, ráadásul a korábban lezajlott gyomor-bélhurut is előhozhatta, súlyosbíthatta. Javaslom, kerülje a laktóztartalmú élelmiszerek, kezdje el használni a pantoprazolt ismét és folytasság a kivizsgálást.

Orvosszakértő 2012. 09. 29. | 19:09
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close