Fájdalom, idős asszony

Orvos válaszol rovat
Mély tisztelettel, fordulok Önökhöz. Édesanyám 92. évében van. Az utolsó év kibírhatatlan fájdalmakat jelent számára. 25 éve volt szívinfarktusa, amelyből csodálatosan felépült, azóta magas vérnyomással kezelik. A kezében érzék vesztésre panaszkodott először, hogy frotir érzés van benne, és nem tudja a ruháját begombolni, majd iszonyatos fájdalmak jelentkeztek, főleg éjszakánként. Éget a keze, és elszállt a vérnyomása is. A kórházban beállították a vérnyomását, és fájdalom ambulanciára irányították alagút szindrómával, a műtétet is javasolták, keressek csak sebészt. Ezután sem szűnt meg a fájdalom a hüvelyk ujjban, sőt ma már a zsibbadás is fokozódott. Millgammát, Gordiuszt, Zaldiart, Algopirint, eszik, de éjszaka mindig felébred, próbál sétálgatni, vízet csurgatnia kezére. A nyaki röntgennél közölték, hogy az életkorának megfelelő a kopás, újból bemérték a balkezét, a csukló műtét sikerült, nincs ideg károsodás. Már végkép nem tudom, hogy hova forduljak, mert nem használ semmi, amit a reumatológus, vagy a neurológus adott. Lehetséges, hogy rossz néven veszik, hogy valaki ilyen idősen mer segítséget kérni a fájdalom csillapítására. A család orvosunk jó szándékú, de nem tud mást ajánlani. A mami tényleg a korához viszonyítva igen aktív, csak a fájdalom tűrése, egyre rosszabb. Jelenleg a jobb kéz mérésére várunk, de az ő szerinte is sokat javult, abban nem érzi, csak a műtött balkezén érzi a fájdalmat, amely most már a könyökéhez és a nyakához sugárzik. Már egy év telt el a műtét óta. Ő váltig állítja, hogy nem sikerült, de mi látjuk rajta a változást, vissza tért az élet a kezébe, már sokkal jobban tudja használni, és a fájdalmat sem látom én kívül állóként olyan kibírhatatlannak. A neurológus közölte vele, hogy neki már nem szükséges megjelenni, elég, ha a mérésre bemegy. Szóval megint csak elutasításban lesz részünk, ezért fordulok Önökhöz, hogy mi tévő legyek?
2012. 02. 17. | 22:39

Kedves Kérdező!
Nem könnyű helyzetben vannak önök is és az orvosaik is. Teljesen jogos az az elvárás, hogy idős, de aktiv édesanyja fájdalommentesen szeretne élni. Valószínűleg a nyaki porcok kopása is hozzájárul a fájdalomhoz, és ebben a korban végzett műtét sikeressége sem olyan, mint 50 éves korban ( az alagút szindróma leggyakrabban a változás korában jelentkezik), mivel a kézidegeket ellátó erek állapota már nem tökéletes.
Akár segit, akár nem egy második műtét a jobb kezén, a neurológus szakmailag nem tud többet tenni, ezért zárkózott el az ismételt neurológiai vizsgálattól. A tüneti fájdalomcsillapításhoz nem szükséges szakorvos, ez háziorvosi kompetencia. Krónikus fájdalom esetében pszichiáter segítségét is szokták kérni, mert depresszió elleni gyógyszereknek is lehet jó hatása a fájdalom megélésére. Mint ahogy ezt Ön is pontosan leírta, az édesanyja kezének működése sokat javult a műtét után, lehet, hogy a fájdalom megélésével van probléma. Ebben az életkorban gyakori a depresszió.
Remélem, sikerül fájdalommentessé tenni az édesanyja életét!

Orvosszakértő 2012. 02. 21. | 14:24
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close