Alacsony vérnyomás terhesség idején

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Én egy 34 hetes kismama vagyok, első gyermekemet várom és nagyon félek, mert a vérnyomásom 80/60 pulzus 94 és ez ha fekszek, ha ülök, ha állok, mindig ennyi, sokszor ájulás határán vagyok. Kaptam rá SYMPATHOMIM cseppet, de ez sem segít, és félek ha itt lesz az idő, akkor az erőlködéstől el ájulok, és a baba nem kap majd oxigént. Kérem ha tud valami megoldást segítsen.
2011. 12. 02. | 18:27

Kedves Kérdező!
Terhesség során nem ritka, hogy a vérnyomás alacsony. Próbáljon meg emelni a só- és folyadékbevitelen. Ha lefekszik, semmiképpen se a hátára feküdjön, mert a megnövekedett méh nyomja a hasi ereket, ami vérnyomás-esést okoz. Vénás torna (bokakörzés, talp lefeszítése-hátrafeszítése) a lábak felpolcolása is segítheti a vénás visszaáramlást.
A vajúdás alatti méhösszehúzódások, az izgalom, az esetleges fájdalom is vérnyomást emelő hatásúak, de ne aggódjon, figyelni fogják a baba állapotát.
Ha továbbra is aggódik a tünetek miatt, keresse fel a nőgyógyászát, amennyiben mellkasi fájdalom, erős légszomj jelentkezik (enyhe légszomj előfordulhat a rekesz felnyomottsága miatt is), kardiológiai vizsgálat javasolt.

Orvosszakértő 2011. 12. 09. | 09:34
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close