Előzmények nélküli ájulás

Orvos válaszol rovat
42 éves nő vagyok. kb. 7 kilóval több a súlyom a normálisnál. Tavaly nyáron egy reggel, fogmosás közben arra eszméltem fel, hogy hiába érintem meg a kezemet, azt egyáltalán nem érzem. Majd 2-3 másodperc múltán összeestem. Nem volt semmilyen előzménye, sem hányinger, sem szédülés, sem rossz közérzet, semmi. 50 perc után tértem magamhoz (ezt onnan tudom, mert ránéztem az órámra fogmosás előtt és a szomszédom mondta, mikor hallotta meg a kiabálásomat.)

A bal oldalamat egyáltalán nem éreztem és a jobb oldalam is csak kb 20%-osan működött. A fejem bal fele teljesen zsibbadt volt, de ez lehetett attól is, hogy hosszabb ideig nyomódott valamihez. Ébredés után tudtam hol vagyok, mi történik velem és tudtam kiabálni a szomszédomnak. Ömlött a veríték a testemről.

A kiérkező mentők a neurológiára szállítottak. Mivel csak minimális arcsérülésem volt, ezért az orvos az első pillanattól azt feltételezte, hogy egyszerű ájulásról lehet szó. Olyan helyen történt az eszméletvesztés, hogy a fürdőszoba sarok-falai és a mosógép közé estem, majd lecsúszhattam, ami megakadályozta, hogy a fejem csapódjon ide vagy oda.

Azt sem vette figyelembe, hogy érzéskiesés van a lábamban és a karomban. Most nem tudom pontosan, hogy MR-t vagy CT-t csináltak, de az orvos elmondása szerint negatív lett. A vérvétel eredménye: csak az FVS-számom volt 4000-rel magasabb a normálhoz képest, de ez lehetett attól is, hogy éppen akkor köhögtem és fájt is a torkom. Az EEG is negatív lett. Ezeken kívül semmilyen testi vizsgálat nem történt, csak a zárójelentésemben írták le, hogy belszervileg, neurológiailag stb megvizsgáltak, de ez egyáltalán nem történt meg. A neurológiai vizsgálat is csak annyi volt, hogy az orvos megszorította a lábujjamat, hogy érzem-e és emeljem fel a lábam, amit nem tudtam.

Onnantól, hogy elvesztettem az eszméletemet és már annyira éreztem a lábam, hogy rá tudtam állni, 4 óra telt el. 4 óra után éreztem, hogy nagyon fáj az oldalam és a lábam. Akkor láttam, hogy tenyérnyi kék-foltok lettek rajtam az ütődéstől. Mivel rám sem néztek, így kikértem magam a kórházból. A háziorvostól kértem beutalót további vizsgálatokra és így mentem kardiológushoz, nyaki röntgenre és szemészetre. 24 órás vérnyomás és EKG vizsgálat negatív lett, a nyaki röntgennél meszesedés látszik és a szemész azt mondta, látszik a szememben, hogy többször volt már magas vérnyomásom. Erről nem volt és jelenleg sincs tudomásom és érzeteim sem. A háziorvos mondta, teendő nincs.

Mostanában időnként vannak szédüléseim, ami igaz, csak 1-3 másodpercig tart, továbbá két hete folyamatosan ödémás a lábam, kisebb-nagyobb mértékben benne marad az ujjlenyomatom. Bicajjal közlekedem, ezért valamennyire tartok ezektől a kisebb szédülésektől. Pár hete valami más is megváltozott: iszonyatosan nagy az éhségérzetem. Régen néztek pajzsmirigy hormonokat és időnként a t3 vagy t4 volt magasabb, a TSH mindig normál volt. A háziorvos csak a TSH-t tudja kiírni, de annak nincs értelme, mert az mindig jó.

Pszichésen jól vagyok. Nem stresszes a munkahelyem, nincsenek hiteleim, saját lakásom van és nem vagyok hipochonder vagy hasonló. Talán az is fontos lehet, hogy pár hónapja rengeteget alszom. 16-18 órákat, ha nem kell mennem dolgozni, majd felkelek és fél óra múlva megint le kell feküdnöm és 5 percen belül biztosan visszaalszom. Aztán 6-8 óra után felébredek és ha nem kell még mindig mennem dolgozni, akkor fél-egyórás ébredés után ismét lefekszem.

Érdeklődnék, mi lehet velem? Mit tudok csinálni? Beutalókat kivizsgálásra nem kapok. Zavar ez a tavalyi eszméletvesztés, mert én biztosan érzem, ez nem volt sima ájulás és zavar a folyamatosan vizes lábam, meg az, hogy időnként és rövid ideig mintha lemenni 2-3 másodpercre a vérnyomásom, szédelgek, ami még a bicaj tekerése közben is előfordul. Nagyon köszönöm a véleményének leírását. Nagyon kérem, segítsen valamilyen ötlettel, hogy mik ezek a dolgok és mit tehetnék. Köszönön szépen.
2012. 03. 10. | 12:58

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján azt kell mondanom, hogy egy ilyen rosszullét esetében minden szükséges vizsgálat megtörtént, beleértve a neurológiai vizsgálatot (a leírtak alapján egy jól képzett neurológus pontosan meg tudja ítélni a neurológiai státuszát, a leírt státusznak azon részleteit is, melyek Ön nem tud megfelelően interpretálni – ezért tanul 11 évet).

Az EEG-n nem volt látható epilepsziás jellegű működészavar, az MR eltérést nem mutatott, megtörtént a kardiológiai vizsgálat, a Holter, a nyaki ultrahang vizsgálat, labor és pajzsmirigy vizsgálat is. Ha nem tagadja meg a neurológiai osztályos kezelést, akkor valószinüleg sor került volna arra is, hogy mindenről megfelelően tájékoztassák, és a panaszai is csökkentek volna.

Én azt tanácsolom, hogy kérjen beutalót a neurológiai szakrendelésre, mondja el az alvászavarral és szédüléssel kapcsolatos panaszait, és próbálja meg úgy felfogni a vizsgálatot, hogy a neurológus igenis odafigyel Önre, érti a dolgát, és jót akar Önnek. Mert ameddig ezt nem hiszi el, hiába jár fűhöz-fához, nem fogja jobban érezni magát.

Orvosszakértő 2012. 03. 13. | 17:33
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close